Valitse koulutusala:
Top-listat arrow_right

Parhaat vinkit haastatteluun

Valokuva: Shutterstock

Newstartilla uraohjaajana työskentelevältä Viveka Anderssonilta kysytään usein kuinka valmistautua haastatteluun parhaalla mahdollisella tavalla. Lue Vivekan vinkit työhaastatteluun!

Mitä rekrytoijat haluavat saada selville haastatteluissa?

On hyvin tavallista, että sinua haastattelee ensin rekrytoija ja myöhemmässä vaiheessa mahdollinen esimies. Ensimmäisessä haastattelussa halutaan monesti varmistaa, että hakemuksesi ja ansioluettelosi vastaavat todellisuutta. Rekrytoija on saanut tehtäväkseen löytää parhaat kandidaatit, joilta löytyy tietyt taidot ja ominaisuudet. Ensimmäisen haastattelun aikana halutaan varmistua näistä kriteereistä. Jos pääset prosessissa eteenpäin esimiehen haastateltavaksi, fokus siirtyy siihen, miten hyvin yrityksen kulttuuri ja persoonasi kohtaavat.

Kuinka minun kannattaisi valmistautua?

Pahinta mitä voit tehdä, on olla valmistautumatta kokonaan! “Minulla ei ole vaikeuksia puhua itsestäni” -tyylinen ajattelutapa voi kapsahtaa omaan nilkkaan. Voit joutua vaikeisiin tilanteisiin haastatteluissa, jos sinulta esimerkiksi kysytään mistä saavutuksesta olet erityisen ylpeä. Näissä tilanteissa sinun tulisi suht nopeasti miettiä hyvä, relevantti ja hyvin rakennettu vastaus. Se ei välttämättä ole niin helppoa, jos et ole harjoitellut. Vastauksistasi voi helposti tulla sekavia, mikä antaa huonon kokonaisvaikutelman. Ennen haastattelua sinun tulisi miettiä mitä kokemuksia haluat korostaa. Tee suunnitelma, treenaa eri haastattelukysymyksiä ja mieti, kuinka vastata niihin parhaalla mahdollisella tavalla.

Pitäisikö minun kehuskella saavutuksillani vai onko nöyrä lähestymistapa parempi?

Monet ovat sitä mieltä, ettet saisi mennä haastatteluun ja ylpeillä saavutuksillasi. Mutta rekrytoijat saavat selkeämmän kuvan, kun kerrot minkälaisten projektien parissa olet työskennellyt ja mitä olet saavuttanut. Se on puhdasta faktaa ja sinun tulisi ilman muuta kertoa siitä - kuinka muuten rekrytoija saa tietää, mihin kaikkeen kykenet? Harjoittele, kuinka kerrot kokemuksistasi lyhyesti ja ytimekkäästi. Kuvaile osuuttasi eri projekteissa ja kuinka kontribuutiosi vaikutti lopputulokseen, äläkä vaan aliarvioi itseäsi sanomalla “Se ei ehkä ollut niin tärkeää, mutta..”.

Onko vitsailu ja small talk ok?

On tärkeää kuulostella tilannetta haastattelijan seurassa. Yritä tunnustella minkälainen tunnelma on, kun astut sisään. Moikkaillaanko käytävillä vapaasti vai onko ilmapiiri hyvin formaali? Sopeudu tilanteen mukaan. Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä, että sinun pitäisi jollain tapaa hillitä persoonallisuuttasi. Jos olet iloinen tyyppi, se kyllä huomataan. Yleensä yritykset etsivät henkilöitä, jotka ovat sosiaalisia ja iloisia, joten vaikkapa yrityksen tilojen kehuminen voi olla hyvä aloitus keskustelulle.

Milloin voin olla yhteydessä yritykseen haastattelun jälkeen?

On tärkeää kysyä haastattelun yhteydessä, kuinka rekrytointiprosessi jatkuu ja milloin voit odottaa saavasi vastauksen. Saat toivon mukaan haastattelijalta jonkinlaisen aikaraamin, joka voi olla mitä tahansa kymmenestä päivästä kuukauteen. Mikäli he eivät ota yhteyttä lupaamansa ajan puitteissa, voit ilman muuta olla yhteydessä ja tiedustella miten prosessi on edennyt.

Kuten kaikki muutkin, myös työnantajat haluavat tuntea tulevansa valituksi. Voit muutamalla sanalla ilmaista, että arvostat aikaa jonka he ottivat tavatakseen sinut ja että olet erittäin kiinnostunut hakemastasi paikasta.

Jos homma menee päin mäntyä, kuinka jatkan eteenpäin kielteisen vastauksen jälkeen?

Kaikki harjoittelu on hyväksi, joten ei kannata nähdä kielteistä vastausta pelkästään negatiivisessa valossa. Se, ettet saanut työpaikkaa, ei tarkoita sitä, että olisit tehnyt jotain väärin - joku muu yksinkertaisesti sopi rooliin paremmin tällä kertaa. Työnhaussa on hyvä tottua siihen, että välillä tulee kielteisiä vastauksia. Kannattaa siis ehdottomasti keskittyä siihen, mitä opit kustakin prosessista ja mitä voit ammentaa mukaan seuraavaan haastatteluun. On yleistä, että nykyään työnhakijat saavat usein vain lyhyen sähköpostin, jossa kerrotaan, että paikkaan on valittu joku muu. Se on surullista etenkin, jos olet päässyt haastatteluun asti ja käyttänyt aikaa ja energiaa rekrytointiprosessiin, mutta sellaista se välillä on. Olen itse ehdottomasti sitä mieltä, että voit soittaa rekrytoijalle ja kysyä syytä. Kysy mitä profiilistasi puuttui ja jos voisit tehdä toisin seuraavalla kerralla.

TEKSTI: Erik Backlund

Tekniikan alan top 50

 1. KONE
  A
 2. Wärtsilä
Katso koko lista

Kaupallisen alan top 50

 1. Finnair
 2. Google
 3. Marimekko
Katso koko lista

IT alan top 50

 1. Google
  A
 2. Microsoft
 3. Supercell
Katso koko lista

Juridiikan alan top 50

 1. Tuomioistuimet
  A
 2. Oikeusministeriö
 3. European Union (EU)
Katso koko lista

Luonnontieteiden alan top 50

 1. Suomen ympäristökeskus (SYKE)
  A
 2. Orion
  A
Katso koko lista

Top 50 Pohjoismaat: Kaupallinen ala

 1. EY (Ernst & Young)
 2. Microsoft
Katso koko lista