Valitse koulutusala:
Top-listat arrow_right

CV kuntoon näillä vinkeillä

Valokuva: Shutterstock

Uskalla olla oma itsesi ja pidä ansioluettelosi yksinkertaisena, selkeänä ja tiiviinä.

Rekrytointialalla vaikuttava, Cohen+Co Talent Agents -toimistoa pyörittävä Mona Cohen kertoo, että yleisin virhe ansioluetteloissa on se, että niistä tehdään liian pitkiä.

-On monia, jotka lähettävät meille kolmesivuisen ansioluettelonsa. Rekrytoijat käyttävät keskimäärin kuusi sekuntia ansioluetteloiden lukemiseen, joten yksi sivu riittää paremmin kuin hyvin.

Pidä asiat yksinkertaisina

Hyvän ansioluettelon kirjoittaminen ei vaadi vaikeita sanoja tai hienoja fontteja. Ansioluettelon tulee olla mahdollisimman yksinkertainen ja helppolukuinen.

-On tärkeää esittää CV selkeästi, muuten vastaanottaja ei tule sitä lukemaan. Työkokemus ja koulutus on selkeästi erotettava toisistaan. Pidä myös huoli, ettet käytä liian pientä fonttikokoa. Sanoisin, että kaksitoista on hyvä ja kymmenen liian pieni, sanoo Mona ja jatkaa:

-Mikäli rekrytoiva esimies ei katso ansioluetteloasi, sen tekee yleensä HR tai rekrytointikonsultti, joka ei välttämättä ole täysin perehtynyt alasi jargoniin - älä siis kirjoita asioita liian monimutkaisesti. Ajattele asiaa niin, että kirjoitat jollekulle, joka ei välttämättä ole alasi asiantuntija.

Ajattele CV:n ulkopuolelle

Osa työnantajista haluaa edelleen perinteisesti vastaanottaa ansioluetteloita, mutta Monan mielestä on vain ajan kysymys, kunnes tästä luovutaan. Nykyään verkostoitumisella sekä erilaisilla digitaalisilla alustoilla on suuri merkitys.

-On monia, joilla ei enää ole ansioluetteloa, vaan heillä on pelkästään LinkedIn -tili käytössä. LinkedIniin pätevät samat vinkit kuin ansioluetteloon - ole selkä ja persoonallinen! On myös tärkeää osoittaa aktiivisuutta haun aikana ja uskaltaa soittaa yrityksiin. Aina kannattaa myös etsiä vaihtoehtoisia tapoja saada jalka ovenväliin tarkastelemalla omaa verkostoaan.

Ole persoonallinen

Ajatteletko, että on liian henkilökohtaista kirjoittaa että tykkäät virkata viikonloppuisin? Tai että on liikaa, jos mainitset käyttäväsi kaiken vapaa-aikasi oppiaksesi tanssimaan kuin Beyoncé? Ajattele uudestaan! Monan mukaan henkilökohtaisen näkökulman lisääminen on plussaa.

-Mielenkiinnon kohteitasi katsotaan arvokkaina kokemuksina. On aina hyvä, jos sinulla on muitakin kiinnostuksen kohteita kuin työsi. Kielitaito, vapaaehtoistyö sekä mahdollinen ulkomailla hankittu kokemus tulisi aina olla merkittynä ansioluetteloon.

Muista kuva

Aiemmin tuntui oudolta liittää kuva mukaan hakemukseen. Nykyään taas on outoa lähettää hakemus ilman kuvaa. Olemme tottuneet kuvien käyttöön sosiaalisessa mediassa, ja rekrytoijienkin mielestä on mukava saada kasvot hakemuksen lähettäneille.

-Henkilökohtaisesti pidän siitä, kun saan nähdä henkilön joka on ansioluettelon takana. Ansioluettelon vastaanottaja haluaa tutustua sinuun. Kuvasta välittyy, kuka tekstin taustalla oleva henkilö on. Sen takia on tietysti tärkeää valita oikeanlainen kuva. Kuvassa ei pitäisi olla muita ihmisiä - eikä missään nimessä viinilasia kädessä. Liian moni liittää mukaan esimerkiksi lomalla otetun kuvan. Sinun ei tietenkään tarvitse olla puku ja solmio päällä kuvassa, mutta on tärkeää, että kuva on ammattimainen ja siinä on tarpeeksi korkea resoluutio.

Uskalla olla luova

Yksinkertaisuus kunniaan kaikessa, mutta joissain ammateissa on tärkeää uskaltaa erottua joukosta. Jos etsit luovan alan työtä, voi olla hyvä ajatella perinteistä ansioluetteloa pidemmälle.

-Voit rakentaa nettisivun työnhakusi tueksi ja ladata sinne vaikkapa videon itsestäsi. Parhaassa tapauksessa se leviää sosiaalisessa mediassa ja hyvin tehtynä voi poikia jopa työpaikan.

TEKSTI: Sara Schedin

Tekniikan alan top 50

 1. KONE
  A
 2. Wärtsilä
Katso koko lista

Kaupallisen alan top 50

 1. Finnair
 2. Google
 3. Marimekko
Katso koko lista

IT alan top 50

 1. Google
  A
 2. Microsoft
 3. Supercell
Katso koko lista

Juridiikan alan top 50

 1. Tuomioistuimet
  A
 2. Oikeusministeriö
 3. European Union (EU)
Katso koko lista

Luonnontieteiden alan top 50

 1. Suomen ympäristökeskus (SYKE)
  A
 2. Orion
  A
Katso koko lista

Top 50 Pohjoismaat: Kaupallinen ala

 1. EY (Ernst & Young)
 2. Microsoft
Katso koko lista