Valitse koulutusala:
Top-listat arrow_right

Kestävää kasvua ja hyvinvointia luomassa

Valokuva: Tage Rönnqvist

Raaka-aineet ovat olleet Johanna Buchertin työn keskiössä aina. Luonnonvarakeskuksen pääjohtajana Buchert pääsee vaikuttamaan tuotantoketjujen alkupäähän sekä luomaan hyvinvointia ja arvonlisää luonnonvaroista kestävällä tavalla.

Buchertin ura alkoi Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä, jossa vierähti lopulta yli kolmekymmentä vuotta niin tutkijan, tutkimusprofessorin kuin tutkimusjohtajankin rooleissa. Vuonna 2015 Buchert siirtyi juuri muodostettuun Luonnonvarakeskukseen. Pitkällinen kokemus raaka-aineiden prosessoinnista – tehdasvaiheesta – on mitä mainioin pohja työlle Lukessa. ”Luke keskittyy raaka-aineiden kestävään tuotantoon eli siihen, mitä tapahtuu ennen tehdasvaihetta. Kumpikin näkökulma on tärkeä, jotta koko ketju saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin”, Buchert kertoo.

Työskentelit Luonnonvarakeskuksessa aiemmin tutkimusjohtajan roolissa ja aloitit nyt syksyllä 2018 Luken pääjohtajana. Mikä sai sinut alun perin hakeutumaan Lukeen töihin?

– Olin työskennellyt jo pitkään biomassojen parissa VTT:llä ja seurasin mielenkiinnolla Luken muodostamista. Se, että Lukesta tuli monitieteellinen – meillä tehdään muun muassa metsä-, maatalous-, kala- sekä talous- ja politiikkatutkimusta – oli minusta viisas ratkaisu. Poikkitieteellisyys tekee Lukesta erittäin ajankohtaisen toimijan, joka pystyy vaikuttamaan globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, kestävyyteen tai elintarvikkeiden laatuun ja saatavuuteen.

Mikä on visiosi Luken tulevaisuudelle?

– Lukesta tulee luonnonvaratutkimuksen kansainvälisesti merkittävä edelläkävijä. Käytännössä se tarkoittaa, että vahvistamme rahoituksen hankintaa erityisesti EU-tasolla. Teemme myös aktiivista elinkeinoyhteistyötä. Näen Luken tehokkaana pelinrakentajana. Suomi on pieni maa, ja yhteistyö esimerkiksi kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa on ainoa tapa, jolla voimme kasvaa kokoamme suuremmaksi. Tärkeintä meille on omat motivoituneet työntekijät, jotka kokevat Luken tavoitteet omikseen ja vievät niitä innostuneesti eteenpäin.

Mihin yhteiskunnallisiin keskusteluihin ja toimintoihin Lukella on eniten tarjottavaa?

– Ilmastonmuutos on merkittävä haaste ja yksi tärkeimmistä kysymyksistä on se, miten Suomi pystyy varmistamaan roolinsa kestävän biotalouden edelläkävijänä. Suomalaisen biotalouden pitää olla ekologisesti kestävää samalla kun kehitetään lisäarvoa tuottavaa taloutta. Tutkimusta tarvitaan siis hyvin monitieteisesti. Metsätutkimus on yksi Luken vahvuuksista, ja tässä panostamme erityisesti metsätalouden kestävyyden vahvistamiseen tutkimuksen keinoin. Ruoantuotannossa Suomen mahdollisuudet tuottaa elintarvikkeita tulee todennäköisesti paranemaan entisestään, mutta lisäarvotuotteita ja vientimahdollisuuksia pitää kehittää tutkimuksen avulla. Luonnon terveysvaikutukset ja turismi ovat myös isoja tutkittavia teemoja.

Tutkijoina meidän pitää olla valveilla ja valmiina tutkimaan kaikkea sitä mitä on nousemassa esiin. Itse uskon, että tutkimuksella, verkostoilla ja kehitystyöllä voimme vaikuttaa siihen, että Suomen sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen hyvinvointi rakentuu kestävällä tavalla.

TEKSTI: Päivi Surakka

Haastateltava: Johanna Buchert

Tehtävä: Pääjohtaja

Tausta: Tekniikan tohtori (kemiantekniikka)

Luonnonvarakeskus

Teemme työtä luonnonvarojen kestävän käytön eteen ja etsimme biotalouteen pohjaavia ratkaisuja. Luken toimipaikkaverkosto kattaa koko Suomen. Tarjoamme tutkimustyölle nykyaikaiset ja korkeatasoiset puitteet, joustavan työajan ja -paikan sekä mahdollisuudet oman osaamisen kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Toimimme aktiivisesti laajoissa kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa.

Lisätietoja: www.luke.fi 

Luonnontieteiden alan top 50

 1. Suomen ympäristökeskus (SYKE)
  A
 2. Orion
  A
 3. Metsähallitus
 4. Helsingin kaupunki
 5. Metsä Group
 6. UPM
 7. Bayer
 8. Valio
 9. Tampereen kaupunki
 10. Turun kaupunki
 11. Kemira
 12. Neste
 13. VTT
 14. Espoon kaupunki
 15. Stora Enso
 16. Fazer
 17. Ramboll
 18. Google
 19. Finnair
 20. Pfizer
 21. Supercell
 22. YLE
 23. Microsoft
 24. Puolustusvoimat
 25. GE Healthcare
 26. Arla
 27. Oulun kaupunki
 28. Reaktor
 29. Pöyry
 30. Metso
 31. S-ryhmä
 32. Fortum
 33. K-ryhmä
 34. Futurice
 35. FCG Finnish Consulting Group
 36. Ponsse
 37. Suunto
 38. Polar
 39. Nokia
 40. Vattenfall
 41. Business Finland
  T
 42. Finavia
 43. Vapo
 44. KONE
 45. Wärtsilä
 46. Borealis Polymers
 47. Valmet
 48. Fennovoima

Luonnontieteiden alan parhaat

 1. Suomen ympäristökeskus (SYKE)
 2. Orion

Luonnontieteiden alan raketit

 1. UPM
 2. Kemira
 3. Neste
 4. Espoon kaupunki
 5. Ramboll
 6. GE Healthcare
 7. Arla
 8. Pöyry
 9. Metso
 10. FCG Finnish Consulting Group
 11. Ponsse
 12. Suunto
 13. Vattenfall
 14. Valmet

Tekniikan alan top 50

 1. KONE
  A
 2. Wärtsilä
Katso koko lista

Kaupallisen alan top 50

 1. Finnair
 2. Google
 3. Marimekko
Katso koko lista

IT alan top 50

 1. Google
  A
 2. Microsoft
 3. Supercell
Katso koko lista

Juridiikan alan top 50

 1. Tuomioistuimet
  A
 2. Oikeusministeriö
 3. European Union (EU)
Katso koko lista

Top 50 Pohjoismaat: Kaupallinen ala

 1. EY (Ernst & Young)
 2. Microsoft
Katso koko lista