Valitse koulutusala:
Top-listat arrow_right

Kestävää kasvua ja hyvinvointia luomassa

Valokuva: Tage Rönnqvist

Raaka-aineet ovat olleet Johanna Buchertin työn keskiössä aina. Luonnonvarakeskuksen pääjohtajana Buchert pääsee vaikuttamaan tuotantoketjujen alkupäähän sekä luomaan hyvinvointia ja arvonlisää luonnonvaroista kestävällä tavalla.

Buchertin ura alkoi Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä, jossa vierähti lopulta yli kolmekymmentä vuotta niin tutkijan, tutkimusprofessorin kuin tutkimusjohtajankin rooleissa. Vuonna 2015 Buchert siirtyi juuri muodostettuun Luonnonvarakeskukseen. Pitkällinen kokemus raaka-aineiden prosessoinnista – tehdasvaiheesta – on mitä mainioin pohja työlle Lukessa. ”Luke keskittyy raaka-aineiden kestävään tuotantoon eli siihen, mitä tapahtuu ennen tehdasvaihetta. Kumpikin näkökulma on tärkeä, jotta koko ketju saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin”, Buchert kertoo.

Työskentelit Luonnonvarakeskuksessa aiemmin tutkimusjohtajan roolissa ja aloitit nyt syksyllä 2018 Luken pääjohtajana. Mikä sai sinut alun perin hakeutumaan Lukeen töihin?

– Olin työskennellyt jo pitkään biomassojen parissa VTT:llä ja seurasin mielenkiinnolla Luken muodostamista. Se, että Lukesta tuli monitieteellinen – meillä tehdään muun muassa metsä-, maatalous-, kala- sekä talous- ja politiikkatutkimusta – oli minusta viisas ratkaisu. Poikkitieteellisyys tekee Lukesta erittäin ajankohtaisen toimijan, joka pystyy vaikuttamaan globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, kestävyyteen tai elintarvikkeiden laatuun ja saatavuuteen.

Mikä on visiosi Luken tulevaisuudelle?

– Lukesta tulee luonnonvaratutkimuksen kansainvälisesti merkittävä edelläkävijä. Käytännössä se tarkoittaa, että vahvistamme rahoituksen hankintaa erityisesti EU-tasolla. Teemme myös aktiivista elinkeinoyhteistyötä. Näen Luken tehokkaana pelinrakentajana. Suomi on pieni maa, ja yhteistyö esimerkiksi kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa on ainoa tapa, jolla voimme kasvaa kokoamme suuremmaksi. Tärkeintä meille on omat motivoituneet työntekijät, jotka kokevat Luken tavoitteet omikseen ja vievät niitä innostuneesti eteenpäin.

Mihin yhteiskunnallisiin keskusteluihin ja toimintoihin Lukella on eniten tarjottavaa?

– Ilmastonmuutos on merkittävä haaste ja yksi tärkeimmistä kysymyksistä on se, miten Suomi pystyy varmistamaan roolinsa kestävän biotalouden edelläkävijänä. Suomalaisen biotalouden pitää olla ekologisesti kestävää samalla kun kehitetään lisäarvoa tuottavaa taloutta. Tutkimusta tarvitaan siis hyvin monitieteisesti. Metsätutkimus on yksi Luken vahvuuksista, ja tässä panostamme erityisesti metsätalouden kestävyyden vahvistamiseen tutkimuksen keinoin. Ruoantuotannossa Suomen mahdollisuudet tuottaa elintarvikkeita tulee todennäköisesti paranemaan entisestään, mutta lisäarvotuotteita ja vientimahdollisuuksia pitää kehittää tutkimuksen avulla. Luonnon terveysvaikutukset ja turismi ovat myös isoja tutkittavia teemoja.

Tutkijoina meidän pitää olla valveilla ja valmiina tutkimaan kaikkea sitä mitä on nousemassa esiin. Itse uskon, että tutkimuksella, verkostoilla ja kehitystyöllä voimme vaikuttaa siihen, että Suomen sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen hyvinvointi rakentuu kestävällä tavalla.

TEKSTI: Päivi Surakka

Haastateltava: Johanna Buchert

Tehtävä: Pääjohtaja

Tausta: Tekniikan tohtori (kemiantekniikka)

Luonnonvarakeskus

Teemme työtä luonnonvarojen kestävän käytön eteen ja etsimme biotalouteen pohjaavia ratkaisuja. Luken toimipaikkaverkosto kattaa koko Suomen. Tarjoamme tutkimustyölle nykyaikaiset ja korkeatasoiset puitteet, joustavan työajan ja -paikan sekä mahdollisuudet oman osaamisen kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Toimimme aktiivisesti laajoissa kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa.

Lisätietoja: www.luke.fi 

Luonnontieteiden alan top 50

 1. Suomen ympäristökeskus (SYKE)
  A
 2. Metsähallitus
 3. Orion
  A
 4. Valio
 5. VTT
 6. Kemira
 7. Ramboll
 8. Puolustusvoimat
 9. Pfizer
 10. Bayer
 11. UPM
 12. Helsingin kaupunki
 13. Google
 14. Microsoft
 15. Fazer
 16. Metsä Group
  A
 17. Arla
 18. Finnair
 19. GE Healthcare
 20. Espoon kaupunki
 21. Pöyry
 22. Neste
 23. Suunto
 24. Tekes
 25. S-ryhmä
 26. Turun kaupunki
 27. KONE
 28. Stora Enso
 29. Polar
 30. YLE
 31. Rovio Entertainment
 32. Ponsse
 33. Oulun kaupunki
 34. Vahanen
 35. Nokia
 36. Planmeca
 37. K-ryhmä
 38. Fortum
 39. Finavia
 40. Vantaan kaupunki
 41. Reaktor
 42. Tampereen kaupunki
 43. FCG Finnish Consulting Group
 44. Murata Electronics
 45. McKinsey & Company
 46. Supercell
 47. Sweco
 48. John Deere

Luonnontieteiden alan parhaat

 1. Suomen ympäristökeskus (SYKE)
 2. Orion
 3. Metsä Group

Luonnontieteiden alan raketit

 1. Valio
 2. VTT
 3. Ramboll
 4. Microsoft
 5. Arla
 6. Finnair
 7. Suunto
 8. Turun kaupunki
 9. Polar
 10. Rovio Entertainment
 11. Oulun kaupunki
 12. Planmeca
 13. Finavia
 14. FCG Finnish Consulting Group
 15. McKinsey & Company
 16. Sweco
 17. John Deere

Tekniikan alan top 50

 1. KONE
  A
 2. Wärtsilä
Katso koko lista

Kaupallisen alan top 50

 1. Finnair
 2. Fazer
  A
 3. KONE
Katso koko lista

IT alan top 50

 1. Google
  A
 2. Reaktor
 3. Microsoft
Katso koko lista

Juridiikan alan top 50

 1. Oikeusministeriö
  A
 2. Tuomioistuimet
 3. European Union (EU)
Katso koko lista

Top 50 Pohjoismaat: Kaupallinen ala

 1. EY (Ernst & Young)
 2. McKinsey & Company
Katso koko lista