Valitse koulutusala:
Top-listat arrow_right

Rohkeus verkostoitua kantaa pitkälle

Valokuva: Tage Rönnqvist

Haku SEB:n International Trainee -ohjelmaan on auki 5.1.2020 asti. Lisätietoa ohjelmasta ja rekrytointiprosessista sekä hakuohjeet löydät täältä!

Tuttavapiirin positiiviset kokemukset innostivat Ida Vanhasen hakemaan SEB:n International Trainee -ohjelmaan. Rahoituksen pääaineopinnot Aalto-yliopistossa sekä kansainvälisen johtamisen CEMS -maisteriohjelma loivat erinomaisen pohjan hakea trainee-ohjelmaan: “Totta kai pitää olla myös vahva mielenkiinto pankkialaa kohtaan”, Ida kertoo ja jatkaa: “Uskon myös, että trainee-vuodesta saa eniten irti olemalla itse aktiivinen ja oma-aloitteinen.”

Nyt trainee-vuosi on takana ja edessä odottavat uudet haasteet analyytikon roolissa SEB:n Financial Strategy -yksikössä. Tässä vaiheessa on hyvä reflektoida kulunutta vuotta ja pohtia mitä kaikkea kokemuksesta jäi käteen.

Talo tutuksi vuoden aikana

SEB:n 9 kuukautta kestävä International Trainee -ohjelma koostuu kolmesta eri osa-alueesta, joista merkittävässä osassa ovat Ruotsissa, Baltiassa sekä Saksassa järjestettävät koulutukset. Ida kertookin osallistuneensa vuoden aikana lukuisiin eri koulutuksiin, joiden painopisteet saattoivat vaihdella henkilökohtaisesta kehityksestä esimerkiksi neuvottelu- tai johtamistaitojen hiomiseen. Koulutukset olivat myös oiva tilaisuus verkostoitua muiden maiden harjoittelijoiden kanssa ja tutustua paremmin ruotsalaiseen yrityskulttuuriin: “On ollut kiinnostavaa tutustua ruotsalaiseen keskustelevaan yrityskulttuuriin, se kun hieman poikkeaa suomalaisesta”, Ida naurahtaa.

Koulutukset eivät suinkaan ole ainoa asia, joka pitää traineet kiireisinä vuoden aikana – tärkeässä osassa on myös kattava tutustuminen pankin toimintaan: “Kävimme vuoden aikana kaikki pankin eri yksiköt läpi. Saimme kuulla jokaiselta tiimiltä ja yksiköltä heidän toiminnastaan ja työstään”, Ida kertoo. Jokainen trainee pääsi lisäksi toteuttamaan myös kansainvälisen vaihdon, Idalla se sijoittui Singaporeen.

Kolmantena osa-alueena on itse työ, mikä trainee-ohjelmassa tarkoittaa joko rotaatioita eri tiimeissä tai työskentelyä omassa tiimissä. Ida pääsi tekemään rotaatioita useassa eri tiimissä vuoden aikana, kunnes vuoden lopuksi omimmalta tuntui Financial Strategy -yksikkö: “Pidän tehtävistä, joissa pääsee tekemään ongelmanratkaisua, analysoimaan dataa tietystä aihealueesta ja sitä kautta tekemään johtopäätöksiä”, Ida valottaa.

Ida oli jo entuudestaan kuullut paljon hyvää SEB:n avoimesta kulttuurista ja mukavista työkavereista, mutta ohjelman monipuolisuus tuli yllätyksenä: “Ohjelma oli todella positiivinen kokemus. Eniten yllätti se, kuinka paljon eri osia ohjelmassa oli. Mukana oli kehittymistä, päivittäistä työtä ja jatkuvaa oppimista pankin eri yksiköistä, se oli todella hienoa”, Ida kiteyttää.

Matala hierarkia yllätti

Monilla on varmasti omat ennakko-oletuksensa ja mielikuvansa pankeista työnantajana, ja nykyäänkin pankit saatetaan edelleen nähdä hierarkkisina organisaatioina. Ida kuitenkin rikkoo tämän ennakkoluulon ja kertoo, että SEB:ssä vallitsee matalahierarkkinen ja välitön kulttuuri: “Ihmiset ovat todella avoimia ja täällä ei katsota kenenkään titteleitä”, Ida kertoo ja jatkaa: “Traineena pystyi aina kysymään apua tai vaikka kahvitteluseuraa ihmisestä, joka on paljon seniorimpi. Meille sanottiin trainee-vuoden aikana, että kenelle tahansa tässä organisaatiossa voi lähettää sähköpostia ja se on ihan totta. Otin useaan henkilöön yhteyttä vuoden aikana ja kerroin olevani kiinnostunut kuulemaan lisää heidän työstään – joka ikinen kontaktoimani henkilö suostui.”

Idan trainee-vuoteen on mahtunut paljon; hän jatkaa uuteen rooliinsa monta kokemusta, kontaktia ja matkaa rikkaampaana, puhumattakaan kaikesta siitä uudesta, mitä vuoden aikana on ehtinyt oppia. Näin tapahtumarikkaasta vuodesta on miltei mahdotonta valita yksittäistä parasta kokemusta, mutta yksi ehdoton kohokohta on kuitenkin kansainvälinen trainee-porukka, joka vuoden aikana ehti muodostua: “Meitä oli kansainvälinen joukko Ruotsista, Saksasta ja Suomesta, mikä oli ihan mahtavaa. Uskon todella, että pidämme yhteyttä myös trainee-vuoden jälkeen”, Ida kertoo lopuksi.

TEKSTI: Anna Mulari

Nimi: Ida Vanhanen

Tehtävä: Analyst, Financial Strategy

Koulutus: Kauppatieteiden maisteri (rahoitus), Aalto-yliopisto

SEB

SEB on pohjoismainen rahoituspalveluiden tarjoaja, jonka toimintaa ohjaa vahva usko siihen, että yrittäjähenkisyys ja luovuus ovat avaintekjöitä paremman maailman raknetamisessa. SEB työllistää noin 15 000 työntekijää, joista Suomessa työskentelee 320 finanssialan ammattilaista. Autamme asiakkaitamme menestymään yritys- ja investointipankkipalveluissa, varainhoidossa sekä maksukorteissa.

Lue lisää: seb.fi

Lisätietoja Internship- ja Trainee-ohjelmista

Kaupallisen alan top 50

 1. Finnair
 2. Google
 3. Marimekko
 4. OP Ryhmä
  A
 5. Nordea
 6. Lumene
  A
 7. Fazer
 8. KONE
 9. Suomen Pankki
 10. L'Oréal
 11. Infocard 1 desktop
 12. Infocard a mobile
 13. Scandic Hotels
  A
 14. Supercell
 15. TUI Nordic
 16. S-ryhmä
 17. Microsoft
 18. KPMG
  A
 19. Stockmann
 20. MTV
 21. Ulkoasiainministeriö
 22. Infocard 2 desktop
 23. Infocard r mobile
 24. Danske Bank
 25. Valtiovarainministeriö
 26. PwC
 27. Business Finland
  T
 28. YLE
 29. Paulig Group
 30. Samsung
 31. LähiTapiola
 32. Wärtsilä
 33. K-ryhmä
 34. Infocard 3 desktop
 35. Infocard t mobile
 36. Alma Media
 37. Hartwall
 38. Management Events
 39. Neste
 40. Suunto
 41. IKEA
 42. Deloitte
 43. Rovio Entertainment
 44. UPM
 45. Nordnet
 46. Infocard 4 desktop
 47. Infocard 4 mobile
 48. S-pankki
 49. The Boston Consulting Group (BCG)
 50. Verohallinto
 51. Fiskars
 52. Valio
 53. Alko
 54. McKinsey & Company
 55. Finanssivalvonta
 56. Accenture
 57. Nordic Investment Bank

Kaupallisen alan parhaat

 1. OP Ryhmä
 2. Lumene
 3. Scandic Hotels
 4. KPMG

Kaupallisen alan raketit

 1. Scandic Hotels
 2. TUI Nordic
 3. Stockmann
 4. MTV
 5. LähiTapiola
 6. Wärtsilä
 7. K-ryhmä
 8. Alma Media
 9. Hartwall
 10. Neste
 11. Infocard 5 desktop
 12. Infocard 5 mobile
 13. Suunto
 14. UPM
 15. Nordnet
 16. S-pankki

Kaupallisen alan haastajat

Tekniikan alan top 50

 1. KONE
  A
 2. Wärtsilä
Katso koko lista

IT alan top 50

 1. Google
  A
 2. Microsoft
 3. Supercell
Katso koko lista

Juridiikan alan top 50

 1. Tuomioistuimet
  A
 2. Oikeusministeriö
 3. European Union (EU)
Katso koko lista

Luonnontieteiden alan top 50

 1. Suomen ympäristökeskus (SYKE)
  A
 2. Orion
  A
Katso koko lista

Top 50 Pohjoismaat: Kaupallinen ala

 1. EY (Ernst & Young)
 2. Microsoft
Katso koko lista