Kun luovuus ja teknologia kohtaavat

Patria on monipuolinen yritys, joka tarjoaa haasteellisia tehtäviä monen alan osaajille. Mikko Jussila ja Juha Makkonen työskentelevät vaativien tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien kehitystöiden parissa. Työ on inspiroivaa ongelmanratkaisua hyvässä porukassa, jossa voi sparrata rohkeitakin ideoita. Välillä niistä syntyy neronleimauksia – ja tulevaisuuden teknologiaa.

Haastateltava: Juha Makkonen

Tehtävä: Ohjelmistoarkkitehti

Koulutus: Filosofian tohtori, tietojenkäsittelytiede

 

Haastateltava: Mikko Jussila

Tehtävä: Järjestelmäinsinööri

Koulutus: Diplomi-insinööri, tietotekniikka

Mikon lempipuuhia jo pienestä pitäen ovat olleet ruoanlaitto ja matematiikka. Peruskoulun jälkeen hän teki iltalukion ohessa ravintolakokin hommia. Pian kokin hattu kuitenkin vaihtui teekkarilakiksi. Mikko valmistui Tampereen teknillisestä yliopistosta signaalinkäsittelyn laitokselta. Patria oli tarjonnut Mikolle mahdollisuuden diplomityön tekemiseen ja valmistumisen jälkeen vakituisen työpaikan.

– Tein diplomityöni liikemallisimulaation toteutuksesta reaaliaikajärjestelmässä. Näin sain heti perehtyä asioihin, jotka innostivat. Hain Patrialle, koska olin saanut tuttavaltani vinkin, että yhtiö pystyisi tarjoamaan signaalinkäsittelyyn liittyviä maailmanluokan haasteita. Nyt vuosien jälkeen voin hyvin todeta: se vinkki on pitänyt kutinsa!

Juha Makkonen innostui tietotekniikasta oikein kunnolla vasta graduvaiheessa. Vauhtia piisasi lopulta niin, että opinahjosta marssittiin ulos tohtorinhattu päässä. Ennen Patrialle tuloa työkokemusta oli kertynyt jo monista yhtiöistä. Senioritason softakehittäjillä on varmasti kysyntää, mutta mikä sai miehen menemään juuri Patrialle? Ja mitkä ovat ensitunnelmat? – Näin toimialan houkuttelevana ja Patrian yhtiönä, jolla on korkeatasoinen osaaminen ja kiinnostavat tuotteet. Vaikka Patria tekee pitkän elinkaaren tuotteita, yhtiö on onnistunut uusien teknologioiden käyttöönotossa jopa paremmin kuin osasin odottaa. Täällä todella panostetaan innovointiin, lisäksi työkalut ja prosessit ovat korkeatasoiset.

Yli 10 vuoden Patria-uransa aikana Mikko on ollut kehittämässä mm. ARIS-tiedusteluvastaanotinta, joka kuuluu Patrian Systems-liiketoiminnan tuoteportfolioon. Kyseessä on reaaliaikainen järjestelmä elektroniseen tiedusteluun. Mikko, kertoisitko jotain ARIS-kehitystyöstä, millaista se oli? – Kyseessä oli täysin uudenlainen tuote, jota ei ollut markkinoilla. Tavoitteet oli asetettu todella korkealle, taiteilimme teknologian äärilaidoilla. Teimme työtä upeassa tiimissä, jossa kaikki oppivat tuntemaan toisensa. Porukka pelasi mahtavasti yhteen, kommunikaatio toimi, eikä piristävästä huumoristakaan ollut puutetta.

Juha, olet ollut Patrialla vasta 4 kuukautta, joten näet yhtiön vielä tuorein silmin. Oletko havainnut Patrian kulttuurissa jotain erityistä? – Moniin paikkoihin verrattuna täällä kyetään tekemään päätöksiä joustavasti ja ripeästi. Teknologia kehittyy nopeasti, ja yhtiössä selvästi panostetaan siihen, että pysytään kehityksen kärjessä. Samalla tunnistetaan riskit ja niihin myös reagoidaan, asioita ei jätetä leijumaan ilmaan. Meillä luotetaan asiantuntijoihin, ja satsataan siihen, että heillä on käytössä tarvittavat resurssit.

Mikko, millä asenteella uusia teknologioita kehitellään tänään? – Asiakas arvostaa kustannustehokkuutta sekä toimitusvarmuutta. Tuotteita kehitellään osana laitteiden elinkaarta, ja asiakkaan palautetta kuunnellaan. Nousevia teknologioita tutkaillessa on oltava luova ja ennakkoluuloton. Kun uskaltaa leikitellä kavereiden kanssa puolivalmiilla ideoilla tai jopa villeillä heitoilla, voi syntyä oikeasti ihan uutta.

TEKSTI: ARI-PEKKA NIEMELÄ

VALOKUVA: TAGE RÖNNQIVST