Kohti kestävää energiataloutta

Isot projektit, investoinnit ja tulevaisuuden visiot konkretisoituvat Perttu Lahtisen ja Anton Laarin työssä. He hahmottavat maailmaa, jossa pellettikattilat, aurinkovoima ja sähköautot kuuluvat tavalliseen arkeen.

Perttu Lahtinen
Tehtävä: Yksikön päällikkö
Koulutus: Diplomi-insinööri

Anton Laari
Tehtävä: Kehityspäällikkö
Koulutus: Insinööri (ylempi AMK)

Ennen Helenille tuloa Perttu Lahtinen ehti konsultoida 15 vuoden ajan energia-alan yrityksiä ympäri Suomea ja Eurooppaa. Jotkut caset johtivat aina Afrikan mantereelle saakka. Toimit avaralla näköalapaikalla, mutta ilmeisesti jotakin kuitenkin puuttui?
– Konsulttina kokemukset olivat laajat, mutta en päässyt riittävän lähelle hankkeiden lopputuloksia. Nyt uuden liiketoiminnan kehitysyksikön päällikkönä työskentelen energiamarkkinamuutokseen liittyvissä hankkeissa, joissa esimerkiksi aurinkoenergiaa, sähkön varastointia ja sähköautojen latausinfrastruktuuria kehitetään ja tuodaan markkinoille. Tehtävässäni vien uusia liiketoiminnan avauksia eteenpäin, ja pääsen konkreettisesti tekemään sitä mitä visioidaan ja kehitetään.

Anton Laari on kulkenut jo yli 10 vuotta Helenin saappaissa. Hän aloitti uransa energia-alalla asennustehtävissä. Nyt hän rakentaa energia-alan tulevaisuutta osallistumalla voimalaitosinvestointeihin. Antonin Helen-uraan mahtuu koulutusta aina korkeakoulututkintoon saakka, aktiivista vastuunkantoa sekä kokemusta kymmenistä voimalaitosprojekteista. Mistä kaikki sai alkunsa?
– Opiskeluaikoina nykäisin hihasta Heleniltä tullutta kurssinvetäjää, opinnäytetyö mielessä. Kun opinnäytetyöni Helenille sitten valmistui, osa-aikatyöstäni tulikin pian täysipäiväistä. Muutos aiemmista haalarihommista toimistotöihin toi mukanaan monipuolisen työkentän. Olen saanut olla moninaisissa tehtävissä niin voimalaitosten kunnossapitotöissä, prosessinhallinnassa kuin uusinvestoinneissakin. Nykytehtävässäni tekniikka ja talous yhdistyvät siis mukavasti!

Emme vain selvitä mahdollisuuksia, vaan teemme aitoa muutosta.

Pertun työssä maailman pelastaminen ei ole vain sanahelinää. Miten uutta liiketoimintaa tehdään yksikössäsi Helenillä?
– Uuden liiketoiminnan kehityksessä täytyy arvioida eri skenaarioita ja trendejä, joista on osattava muodostaa oikeanlainen projektisalkku. On seurattava markkinaliikkeitä ja tulevia kehityspolkuja samalla, kun arvioidaan omaa valmiutta onnistua eri hankkeissa. Uuden kehittäminen on mielenkiintoinen matka, jonka aikana syntyy jotain ainutlaatuista ja merkityksellistä. Esimiehenä on innostavaa nähdä, kuinka tiimin motivaatio tällaisten tehtävien keskellä on valtavaa, jolloin myös saamme hyviä tuloksia. Näistä lähtökohdista on hyvä ponnistaa kohti kestävää energiataloutta.

Uusiutuvaa energiaa kehitetään Helenillä määrätietoisesti. Salmisaareen on rakenteilla Suomen suurin pellettikattila, joka on yksi niistä projekteista, joissa Anton on mukana. Isot hankkeet vaativat pitkäjänteisyyttä ja määrätietoisuutta. Mistä tekemisen motivaatio kumpuaa?
– Kuten teknisten haasteiden edessä, lukujakin pyöritellessä koen palavaa halua luoda ratkaisuja, Anton pohtii. Työn ilo syntyy, kun huuli pyöreänä saa ihmetellä, etsiä vastauksia, ja tehdä upeita juttuja yhdessä. On mahtavaa tehdä projekteja hyvällä draivilla koko porukalla: autamme toisiamme ja viemme isoa kuvaa yhdessä eteenpäin.
– Kehitystyössä työn vaihtelevuus on rikkautta, Perttu lisää. Koko ajan etsitään ja kehitetään. Tekeminen ei lopu eikä tule valmiiksi. Kuitenkaan emme vain tyydy selvittämään mahdollisuuksia, vaan teemme aitoa muutosta, johon Helen sitoutuu ylintä johtoa myöten. Alallamme kasvumahdollisuudet ovat rajattomat ja siksi on aina yhtä kiehtovaa nähdä, mikä lopulta breikkaa.

TEKSTI: ERIKA NIEMELÄ
VALOKUVA: TAGE RÖNNQVIST