Arkkitehti, ekonomi vai rokkitähti?

Yritysjärjestelyjen verotus on kuin arkkitehtuuria: On hahmotettava suuria, kolmiulotteisia kokonaisuuksia. Niiden keskellä on nähtävä yritys ja sen liiketoiminnan tarpeet. Näin filosofoi EY:n veroasiantuntija Visa Kananoja, joka joskus harkitsi arkkitehdinkin uraa.

Haastateltava: Visa Kananoja

Tehtävä: Tax Manager, yritysjärjestelyiden verotus

Visa tutustui EY:hyn ensimmäistä kertaa jo yliopiston eksursiolla. Toimistovierailu oli ikimuistoinen.
– Tapasimme silloin kolme työntekijää: partnerin, managerin ja harjoittelijan. Työntekijöiden välinen henkilökemia oli jotain aivan uskomatonta! Yhteys oli niin lämminhenkistä, rentoa ja arvostavaa, että tapaaminen teki lähtemättömän vaikutuksen.

Kun Visa valmistui Vaasan yliopistosta veroekonomiksi, sopivaa paikkaa ei tarvinnut kauaa miettiä. Hän päätti hakea EY:n verotuksen trainee-ohjelmaan.
– Sain ohjelmassa laajan ja monipuolisen katsauksen siihen, mitä kaikkea yritysjärjestelyissä ja verotuksessa voi tehdä. Kolmen kuukauden ohjelma antoi loistavan startin uralleni.

Olet työskennellyt EY:llä viisi vuotta, mitkä ovat tunnelmat tänään?
– Täällä olen saanut olla selkeällä ja tuetulla kasvu-uralla, upean asiantuntijajoukon keskellä. Organisaatio kannustaa jatkuvaan oppimiseen sekä tarjoaa samalla lisää vastuuta ja laajempia kokonaisuuksia. Silti kenties hienointa on se, työyhteisömme on kerrassaan mahtava – työkavereiden kanssa tulee vietettyä jopa vapaa-aikaakin.

Mikä yritysjärjestelyiden verotuksessa oikein kiehtoo?
– Se on kuin ”rokkitähteyttä isolla stagella”. Yrityskaupat antavat hyvän läpileikkauksen yhtiöön, sen bisnekseen ja maantieteelliseen ulottuvuuteen. Samalla näkee myös hektisen transaktion ja sen, mistä kauppahinta muodostuu. Media tykkää kirjoitella isoista yritysjärjestelyistä suuria otsikoita, mikä osaltaan antaa työhön tiettyä hohdokkuutta.

Mitä odotat tulevaisuudelta?
– Teen tällä hetkellä tohtorinopintoja verotukseen liittyen. Tutkijanäkökulmastakin katsottuna konsulttiala tarjoaa koko ajan uutta opittavaa. Lisäksi meiltä löytyy verotuksen eri osa-alueiden huippuasiantuntijoita saman katon alta, ja heiltä voi oppia koko ajan uutta. Joten eipä tässä ole kiire mihinkään muualle – tämä työ vain on niin kiehtovaa!

TEKSTI: ARI-PEKKA NIEMELÄ

VALOKUVA: TAGE RÖNNQVIST