Maan syvyyksistä arkituotteiksi

Sunniva Haugen on kaivosalan kokenut ammattilainen. Hän on työuransa aikana hankkinut kaivostoiminnan tohtorin arvon Trondheimin NTNU-yliopistosta ja toiminut professorina.

Haastateltava: Sunniva Haugen

Tehtävä: Kristinebergin kaivoksen päällikkö

Mitä työsi kaivospäällikkönä sisältää? -Vastaan ihan koko kaivoksesta: suunnittelusta, päivittäisestä toiminnasta, tuotannosta ja huollosta. Tehtäviini kuuluu myös kaivoksen ja tuotantojärjestelmän kehittäminen, sekä henkilöstöjohtaminen ja organisaation kehittäminen.

Työ tapahtuu 800 – 1350 metriä maanpinnan alapuolella. Kuulostaa haastavalta työympäristöltä? -Juuri täällä on jännittävää työskennellä, koska toimintasyvyydessämme on paljon pehmeitä ja heikkoja kivilajeja. Käytämme niässä vaativissa kallio-olosuhteissa louhimismenetelmää, joka oli aiemmin kallsi ja heikosti tuottava. Entinen professorini sanoi, että tämä louhimismenetelmä olisi liian kallis nykyaikaisissa kaivoksissa käytettäväksi. Osoitimme sen luulon vääräksi: Boliden on mekanisoinut menetelmän, joten siitä on tullut sekä turvallinen että kannattava. Teimme siis mahdottomasta mahdollisen!

Louhintamenetelmän menestyksen takana on Bolidenin panostus teknologian kehittämiseen. -Teknologiaosastomme tekee tiivistä yhteistyötä laitetoimittajien kanssa, kehitämme alaa yhdessä. Mutta Kristinebergin kaivoksen menestys ei ole pelkästään laitteista kiinni. Emme selviäisi ilman erittäin osaavaa ja tehokasta henkilöstöämme. He tekevät todella hyvää ja merkittävää työtä.

Kaivostoiminnalla ei aina ole ollut paras maine kestävän toiminnan ja ympäristön kannalta. Sunniva kuitenkin korostaa, että pohjoismainen kaivostoiminta on erilaista kuin muualla. -Kehitämme jatkuvasti prosessejamme ympäristöystävällisemmiksi. Pohjoismainen kaivostoiminta on pitkälle kehittynyttä toimintaa, jossa turvallisuus- ja ympäristökysymykset ovat avainasemassa.

Mikä sinua erityisesti kiehtoo kaivostoiminnassa? -Koko toiminnan tuloksena syntyy konkreettisia tuotteita. Tuotamme kuparia, sinkkiä, kultaa, hopeaa ja lyijyä. Niitä käytetään paljon elektroniikkatuotteissa, autojen ruostesuojassa, johdoissa ja monessa muussa arkielämän asiassa. On aika hienoa ajatella, että ne kaikki saavat alkunsa täältä Kristinebergin kaivokselta. Tuotamme metalleja, joiden avulla nykyaikainen yhteiskunta toimii.

TEKSTI: HANS PETTER STUB

VALOKUVA: ANNA LINTZÉN